ZAŁOŻYCIELE, ZARZĄD, RADA

W latach 1980-1986 studijowalen na Uniwersytecie Medycznym w Tarnopolu ,po stazach podyplomowych i specjalizacji od 1989 r. po dzień dzisiejszy pracuje lekarzem neurologiem na stanowisku ordynatora odd/neurologii Miejskiego Klinicznego Szpitala(Łuck, Wołyn, Ukraina) .

Od lat zajmuje się dzialalnoscia społeczna ,od 1989 roku jest czlonkem Spolki Helsińskiej,od 1993 roku zaangarzowany w prace Polonijna,jako członek KIK u przy Łuckiej Diecezji,członek SKP im,Ewy Felińskiej w Lucku,od 2007 roku wiceprezes Kola Lekarzy ,od 2012r. jestem zalozycieliem i Prezesem Stowarzyszenia Lekarzy Polskiego Pochodzenia na Wołyniu. Od roku 2013 Stowarzyszenie jest czlonkem Federacji Polonijnych Organizacyj Medycznych. Od samego początku i po dzień dzisiejszy jest poteznie zaangażowany w prace po rozwoju i wzmocnieniu Polonijnej Organizacji Medycznej. Jest inicjatorem i pomyslodawcem w Stowarzyszeniu o poszerzeniu wiedzy o Polskiej nauce medycznej,organizatorem wyjazdów lekarzy czlonkow SLPP na Wołyniu na zjazdy,seminary,konferencji,forumy szkolenia medyczne, które odbywaja się w Kraju.Zorganizował Polsko-Ukraińskie medyczne Konferencji na Ukrainie na temat eutanazji,aborcji,paliatywnej medycyny,problem głuchoty,gruźlicy., Nieustanie pracuje nad wzmocnieniem poczuć patriotycznych i rozwoju naszej Toszsamosci na Kresach..Za mojej inicjatywy Stowarzyszenie opiekuje się miejscami pochowań ofiar mordów Wołynskich w Kisielinie, Janowej Dolinie, Deraznym, Olyce, Ostrowkacz, Szczedrogorze, Turzysku,Zasmykach,Wojskowym Cmentarzem 27 Wolynskiej Dywizji Piechoty AK w Bielinie.Jestem pomyslodawca i wspolorganizatorem Wołynskiego Rajdu Motocyklowego,Katedralnej Szkoly przy Łuckiej Diecezji, Razem z Towarzystwem Sztuki Polskiej’Barwy Kresowe’,Towarzystwem Kultury Polskiej im.Tadeusza Kościuszki,Związkiem Nauczycieli Języka Polskiego im G.Zapolskiej jestem zalozycieliem i wspolprzewodniczancym Związku Organizacyj Polskich na Wołyniu. W latach 2012-2019 wystepowal z wykładami ’Polonijna praca społeczna w drodze do zmiany mentalności lekarza’,Towarzystwa Lekarzy Polskich na Wołyniu(Żytomierz 1858-1866,Równe 1937-1939,Luck 1920-1939…czas dzisiejszy). ‘Dzialalnosc Stowarzyszenia na rzecz wzmocnienia Polskiej toszsamosci na Wolyniu’,’Zbrodnia Wolynska-refleksja nad bólem przez pokolenia’, Sw.Jan Bejzym-patronWolynskich lekarzy’,’Ojczyzna jako dobro wspólne w swiecie nauki społecznej Kosciola” w Warszawie(UKSW,Muzeum Powstania Warszawskiego,) Częstochowie, Katowicach, Lublinie, Toruniu, Gdańsku,Białymstoku,Licheniu,Wroclawiiu,Kazimierzu Dolnym, Lodzi, Krakowie,. Bydgoszczy , Wilno,Kiszyniowie,Lwowie,Kijowie,Charkowie .Zorganizował pierwsze po 1939 roku posiedzenie na Wołyniu Rady Lubelskiej Izby Lekarskiej w Łucku. Delegacja lekarzy brala udział w V Zjazdie Polonii Europejskiej w Rzymie, na zaproszenie Prezydenta Lecha Wałęsy, w Licheniu delegacja lekarzy brala udział w uroczystościach z okazji 35 rocznicy powstania Solidarności.,.Co roku na czele 50 osobowej grupy lekarzy czlonkow Stowarzyszenie bierze udział w Miendzynarodowym marszu Żywej pamięci Polskiego Sybiru w Białymstoku. Organizuje bierze aktywny udział w w nadaniu charytatywnej pomocy i opieki medycznej dla osob polskiego pochodzenia na Wolyniu ( Biale Soboty). Organizuje Opieka medyczna na wszystkich Polonijnych wydazeniach i imprezach na Wolyniu . Opiekuje sie i rozwijam sport Polonijny, organizował i bierze udział w druzynie Stowarzyszenia z tenisa stolowego” Medikus”.Z mojej inicjatywy na spotkania do siedziby Stowarzyszenia przyjezdza duzo znanych osob z Polski i zagranicy (m.in.prof Bogdan Hazan,prof Henryk Skarzyński,abp.Mieczysław Mokrzycki,bp Witalij Skomorowski,bp,Marcian Trofymiak,grabia Gniewomir Rokot-Kuczyński, , pan Krzesimir Dębski, s.p.Tadeusz Jedynak delegacji Izb Lekarskich,polonijne działaczy z Europy i Świata,Posły i Senatorzy RP. Bierze udział w Zjazdach Federacji Organizacyj Polskich na Ukrainie.Aktywnie wspolpracuje z Ambasada RP na Ukrainie , KG RP w Lucku z wielu instytucjami w Polsce , a także polonijnymi Organizacjami na Ukrainie i w Swiecie.W roku 2020 zorganizował powstanie Centrum Polskiego w Łucku.